Reflexions entrevista a en Roger Schank

Posteado por
31Mar

En relació a l’entrada d’en Daniel Vázquez, i més en concret al vídeo de l’entrevista a en Roger Schank, aquí van les meves reflexions sobre els 4 punts que es toquen a l’entrevista:

1. Agrupació de nens per edats a l’escola. Penso que els nens no surten torturats pel fet d’anar a l’escola tots junts!!. Crec que la SOCIALITZACIÓ i la RELACIÓ ENTRE IGUALS és NECESSÀRIA. Crec que els nens a l’escola aprenen a compartir, a jugar junts, a aprendre junts … Què té de dolent??.
És veritat que a la vida real no hi ha 30 nens de la mateixa edat en una habitació (tal i com diu en Schank), però sí que a la vida real tenim companys de treball (i molts cops d’edats semblants, i segurament hem tingut 30 companys de treball en una feina, i més de 30 i tot) i el saber treballar en grup és una competència necessària a la vida real, que segurament l’hem anat aprenent des de ben petits a l’escola.

2. Trobo molt interessant el seu projecte d’aprenentatge per experiències; però, no comparteixo la idea que certes matèries siguin estúpides (matemàtiques, química, física …) com ell diu. Aquestes matèries són la base a les carreres universitàries de tecnologia i de ciències. Jo no les eliminaria del currículum de les enginyeries (ell posa l’exemple de la medecina i l’infermeria com a professions molt candidates a l’aprenentatge per experiències).

3. Aprenentatge/ensenyament a la llar. En Schank n’està a favor sempre i quan no s’ensenyin les “assignatures estúpides” del segon punt de l’entrevista. Jo segueixo pensant que la socialització i la relació entre iguals és necessària i que cal sortir de casa.

4. Internet: el salvador del món en temes d’educació. La meva reflexió: sí,  internet és una gran eina per a l’educació, té un potencial enorme, però segons el meu parer s’ha de fer servir amb mesura i de forma intel·ligent. En Schank creu que lnternet té un punt molt positiu pq implica no sortir de casa; jo segueixo apostant per la socialització (i l’ensenyament per internet també es pot fer, però relacionant-te amb els teus companys en una aula).

Una observació: aquesta entrada també l’he afegida com a comentari de l’entrada d’en Daniel, però no estic segura que els comentaris s’estiguin tenint en compte … He cregut molt interessant el debat que es deriva d’aquesta entrevista a en Schank i és per aquest motiu que he afegit una entrada nova.

Laura Puig

4 comentarios sobre Reflexions entrevista a en Roger Schank

 1. Daniel Vázquez 01/04/2010 a las 10:21

  El debat és interessant, sens dubte. Faig també un parell de reflexions sobre les tesis d’en Schank:

  En primer lloc, sembla imprescindible la socialització dels alumnes pel seu desenvolupament, però aquesta socialització no només té lloc a l’escola sinó a molts entorns. A més a més, la competència de treballar en grup/equip necessària per treballar a l’empresa que comenta la Laura Puig, degenera molts cops a la vida real en competitivitat; per tant, també hem de donar aquesta formació als alumnes? No ho crec.

  D’altra banda, sobre si l’ensenyament a la llar pot ser positiu, coincideixo amb en Schank: si es tradueix en un ensenyament en les condicions tradicionals no té sentit. Vivim un canvi metodològic profund de continguts vs competències, experiències i habilitats; potser no necessitem l’eliminació de gran part del currículum però sí una transversalitat real sense “matèries”.

  Per finalitzar, una qüestió: necessiten realment els alumnes un canvi del model actual d’escola presencial? Amb la tecnologia actual, una educació parcial on-line seria necessàriament “des-socialitzadora”?

  Esperem les vostres aportacions!


  Daniel Vázquez

 2. Més reflexions:
  1) Per a mi la socialització és imprescindible. A la vida real, a la feina, es fan projectes en equip. Els alumnes han d’aprendre a teballar en grup. Ho poden aprendre a l’escola, a un esplai … on sigui. La competitivitat pot sorgir o no, però no hem de privar als nens de la socialització per la por a aquest risc.

  2) Estic a favor d’una educació on-line que sigui PARCIAL. En aquest cas, si aquesta educació la suplim amb altres activitats que impliquin una socialització no virtual, llavors no seria des-socialitzadora (quan dic “des-socialitzadora” em refereixo a què tot és virtual; d’acord que a internet hi ha xarxes socials, però jo crec, que el tracte amb persones és important que sigui físic i no virtual, per a que els nens aprenguin certes competències).

  3) Per últim, segons en Schank, els nens també podrien “sortir destrossats” de l’esplai, del bàsquet, etc. … Segons ell, l’escola els “destrossa” pq es creen grupets, baralles entre grupets … ho trobo ridícul!; per aquesta regla de tres, els nens mai es podrien relacionar fent activitats entre iguals …

  Laura Puig

 3. Siy3b0 rylyqtjdtgwm, [url=http://lnfdmjtdmvnk.com/]lnfdmjtdmvnk[/url], [link=http://ykypcdvbuiiw.com/]ykypcdvbuiiw[/link], http://ubwrxaprosde.com/

 4. hpN9Md wegejxooriaf, [url=http://ynxbqmtnjlcl.com/]ynxbqmtnjlcl[/url], [link=http://seddzwslokbo.com/]seddzwslokbo[/link], http://kqibgtnniqpj.com/

Comentar

Tu dirección e-mail no se publicará.

Iniciar sesión