Podem utilitzar les xarxes socials com twitter i facebook com una eina educativa?

Posteado por
17May

El primer que sorprèn quan es busca informació sobre l’aplicació de les xarxes socials en educació és l’absoluta manca d’aquesta. Molts professors estan ja en xarxes socials, però segons sembla, són gairebé inexistents els que les han portat fins l’aula.

Qui hagi fet servir Facebook, o una xarxa de característiques similars, només una o dues vegades és probable que s’hagi endut la impressió que aquestes xarxes socials són bastant inútils i que no permeten fer res en particular, almenys, alguna cosa que sigui productiu. Aquell que hagi tingut una mica de constància haurà comprovat que és un mitjà excel lent per a mantenir i seguir la pista a les persones que tinguem definides com les nostres amistats. Siguin realment amics o persones de les que ens interessa estar informats, per exemple, per motius laborals. Si en alguna cosa destaquen de forma excel·lent les xarxes socials és justament en la seva increïble capacitat per mantenir en contacte persones. Personalment, crec que es una alternativa a les llistes de correu, els fòrums de discussió, blogs o qualsevol altre sistema.

A continuació exposaré de forma esquemàtica alguna de les aventatges d’utilitzar les xarxes socials a l’aula:

  • Permet centralitzar en un únic lloc totes les activitats docents, professors i alumnes d’un centre educatiu.
    Augment del sentiment de comunitat educativa per a alumnes i professors causa de l’efecte de proximitat que produeixen les xarxes socials.
  • Millora de l’ambient de treball en permetre a l’alumne crear els seus propis objectes d’interès, així com els propis del treball que requereix l’educació.
  • Augment en la fluïdesa i senzillesa de la comunicació entre professors i alumnes.
  • Increment de l’eficàcia de l’ús pràctic de les TIC, en actuar la xarxa com un mitjà d’aglutinació de persones, recursos i activitats. Sobretot quan s’utilitzen les TIC de forma generalitzada i massiva en el centre educatiu.
  • Facilita la coordinació i treball de diversos grups d’aprenentatge (classe, assignatura, grup d’alumnes d’una assignatura, etc.) mitjançant la creació dels grups apropiats.
  • Aprenentatge del comportament social bàsic per part dels alumnes: què puc dir, què puc fer, fins on puc arribar, etc.

Archivado en:

Comentar

Tu dirección e-mail no se publicará.

Iniciar sesión