Una escletxa cap al futur: com la tecnologia canviarà l’educació en els propers 15 anys.

Posteado por
11May

A  només una setmana del congrés TED a Barcelona sobre “The future of technology and society”, he llegit un interessant post relacionat a la web TeachtThought. El post s’anomena “30 incredible ways technology will change education by 2028” i ens parla d’una corba de temps on la tecnologia juga un rol fonamental en l’educació.

 

En els propers 15 anys, la tecnologia deixarà de ser una eina per a l’aprenentatge i un passarà a ser absorbit per l’altre. L’accés a la informació, socialitzar idees i la col·laboració creativa seran trets orgànics i invisibles. Així doncs, l’educació formal tal com la coneixíem fins fa poc, integrarà cada cop més aprenentatges que combinen e-learning, simulacions individualitzades d’aprenentatge, educació basada en la informació en el núvol, aprenentatge basat en el joc, alfabetització digital…Són combinacions de paraules que per a molts encara poden sonar llunyanes, però ja comencen a sonar arreu i seran cada cop més comuns.

 

En un futur no massa llunya, també veurem com les avaluacions seran menys institucionalitzades i més basades en portafolis personals. Aquestes avaluacions aprofitaran algoritmes biomètrics per a quantificar l’aprenentatge en temps real, de forma que un moviment d’ulls i la velocitat del batec del cor podran indicar quant estem aprenent. Així mateix, la tecnologia permetrà integrar altres tipus d’aprenentatge a les escoles, i que aquestes col·laborin més. Però la integració de la tecnologia a l’escola suposa un cost important, i en conseqüència es preveu un futur on conviuran escoles més tradicionals amb escoles que integren els darrers avenços de la tecnologia, generant, doncs, bretxes socio-econòmiques i divisió de comunitats.

 

El món està deixant enrere i a gran passos la font d’informació escrita i s’endinsa en fonts d’informació diverses (escrita, visual, auditiva, etc.) i interactives. La tecnologia canviarà la forma d’aprenentatge unidireccional i estàndard que estàvem acostumats fins fa poc. Vulguem o no, aquest és el món que ens espera, i n’hem de ser conscients com a educadors. Hem d’adaptar-nos a ell, no eludir-lo, i explorar les possibilitats que la tecnologia pot aportar a l’educació.

Archivado en:

Comentar

Tu dirección e-mail no se publicará.

Iniciar sesión