Les Wikis com eina educativa

Posteado por
12Abr

Fa poc menys de 10 anys quan cursava una de les darreres assignatures d’Enginyeria Tècnica Informàtica de Gestió a la Facultat d’Informàtica de Barcelona,  Marc Alier, professor de GSI(Gestió de Sistemes de la informació) ens va passar aquest vdeo a classe(que ell mateix havia doblat sota llicència Creative Comons) per tal d’explicar que era un sistema tipus wiki:

En Marc, a més a més de ser el professor que més em va marcar, degut a la seva manera d’entendre el que era l’educació o la pedagogia també a la universitat, en aquell moment estava preparant una tesi doctoral sobreE-learning i ens explicava que les wikis podien ser una eina genial, ben gestionada, per a compartir coneixement.

Avui en dia, haig de dir que en els 5 anys que porto treballant com a professor de secundària aquest video mai ha faltat en les presentacions de les meves classes. Un sistema d’informació amb estructura tipus wiki permet que els alumnes construeixin el coneixement de manera colaborativa, aprofitint els espais de debat i aprenguin a publicar continguts citant les fonts des de les quals els han cercat. A més, per al professor, les eines de monitoratge i moderació permeten veure la quantitat i qualitat de les aportacions dels alumnes.

És evident, que avui en dia hi ha altres eines més potents com el mateix Moodle, pero honestament, crec que si es té clar quines són les funcionalitats a explotar una wiki pot ser l’eina perfecta per vincular els continguts treballats a l’aula amb un espai a la xarxa. A més més no cal dir que la simplicitat de gestió tan per a professors com per a alumnes, la fan una eina molt més atractiva que d’altres més complexes i farragoses.

Si us interessa, wikispaces ofereix wikis gratuïtes amb força possibilitats per començar.

Comentar

Tu dirección e-mail no se publicará.

Iniciar sesión