“Quan treballar és un infern” por Jordi Garrido

Posteado por
08Oct

Jordi GarridoEste artículo acerca del acoso laboral, escrito por el el director del IMBA Jordi Garrido, fue publicado en La Vanguardia el 28 de septiembre del 2013 .

“L´assetjament psicològic i les amenaces per part de directius (power’s management) cap als seus subordinats són un repte laboral a què s’enfronta la societat. S’estima que un de cada tres treballadors patirà assetjament psicològic en el seu lloc de treball en algun moment de la seva vida i que a Espanya més de 2,3 milions de treballadors manifesten haver estat objecte de violència psicològica a la feina durant els últims sis mesos.

El power’s management floreix en companyies on l’organització de l’empresa i del treball són incorrectes, on forma part integrant de la seva cultura empresarial, on hi ha indefinició a l’organigrama funcional i jeràrquic, el que afavoreix els mals entesos i imposa la llei del més fort, o on la direcció general segueix la cultura del tots contra tots i del tot val mentre es vengui. Freqüentment els directius no són conscients de la responsabilitat social del seu càrrec. Per a molts, el poder és una finalitat i, una vegada aconseguit, deixen aflorar els seus instints més bàsics sense pensar en l’impacte de la seva manera de procedir sobre la salut dels seus subordinats.

L’ambient s’enrareix molt més en períodes de crisi, quan baixen les vendes i els objectius empresarials es tornen irrealitzables. Llavors s’escampa el desànim i afloren els nervis i recórrer al power’s management és una manera de pressionar el personal per assolir els objectius.

Quan el power’s management es converteix en un assetjament metòdic i sostenible, llavors parlem de mòbing. Per als testimonis d’aquestes agressions, la solidaritat no té cabuda, ja que no solen donar el seu suport a la víctima, tement que el seu lloc de treball també perilli o que puguin ser també objecte de les ires de l’agressor. En aquests contextos, el debat ètic és molt complicat. Hi ha similituds entre les víctimes de la violència masclista i les de mòbing, ja que, al principi, totes dues neguen la intencionalitat de les agressions, després comencen a patir una disminució de l’autoestima i a creure que tot el que està passant és culpa seva, la seva capacitat de decisió i d’iniciativa queden anul·lades, per finalment acabar total- ment sotmeses a l’agressor.

El secret perquè una empresa pugui oferir llocs de treball en un bon clima laboral està en la formació dels directius i en la capacitat per gestionar la companyia amb un enfocament humanista. L’empresa ha de desenvolupar regles clares sobre resolució de conflictes, establir vies anònimes per canalitzar les queixes, actuar amb contundència davant qualsevol assetjament moral i psicològic independentment de la jerarquia de l’agressor i de l’agredit i incorporar el power’s management i mòbing en els seus cursos de prevenció de riscos laborals. “

Comments are closed.

Iniciar sesión