Dia Mundial de la Ràdio

Posteado por
04Feb

DMR1

El dimecres13 de febrer se celebra per segona vegada “el Dia Mundial de la Ràdio”, (World Radio Day) proclamat per la Unesco (Organització de Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura) per reconèixer la tasca del què es defineix com a “mitjà d’ informació més universal”.

Aquesta data és proclamada per la UNESCO amb la intenció de celebrar els inicis de la radiodifusió, així com millorar la cooperació internacional entre les emissores de ràdio i fomentar la presa de decisions per crear i proporcionar accés a la informació a través de la ràdio. És una excel·lent ocasió per cridar l’atenció sobre el valor únic de la ràdio, que segueix sent el millor mitjà per arribar a una audiència més àmplia que alhora evoluciona dia a dia cap a noves fòrmules i/o dispositius tecnològics.

DMR2

La celebració d’aquesta jornada cada 13 de febrer, fou proclamada per la Conferència de la Unesco atenent així a una proposta presentada l’any 2008 per l’Acadèmia Espanyola de la Ràdio perquè aquest mitjà tingués assenyalat el mateix dia internacional que existeix tant per a la premsa com a la televisió.

L’Acadèmia Espanyola de la Ràdio, amb el suport de tot el sector internacional de radiodifusió, pretenia que la data escollida fos el 30 d’octubre, per homenatjar l’emissió aquest dia de l’any 1938 del mític radiodrama d’Orson Welles ‘La Guerra dels Mons’ . Però l’opinió de Rússia i Itàlia per fer valer una data relacionada amb els seus respectius inventors de la ràdio, Popov i Marconi, va motivar que es triés un dia diferent i menys polèmic, “el 13 de febrer” de cada any, per la data de la primera emissió de la ràdio de l’ONU l’any 1946

La resolució de la Unesco assenyala que amb aquesta efemèride es vol “destacar el poder de la ràdio com a plataforma d’educació i de promoció de la llibertat d’expressió i del debat públic”, així com el seu paper vital en la resposta ràpida i eficaç per atendre moments singulars de crisis i desastres “. Amb una cobertura capaç d’arribar al 95% de la població mundial, la ràdio “és sens dubte el mitjà informatiu més universal del món”.

DMR3

 

“La ràdio només té una cara quan hauria de tenir dos. És avui en dia un aparell de mera distribució així que jo, diu Brecht, faria un suggeriment: convertim aquest aparell de distribució en un comunicació, on l’oient no només escolti sinó que parli; i on l’oient no sigui un subjecte aïllat sinó que estigui interconnectat . Des d’aquesta perspectiva, la ràdio hauria de passar de ser una ens subministrador a encarregar d’organitzar les xarxes subjectes emissors i receptors “. Bertolt Brecht, “La ràdio com a aparell de comunicació”.

«La ràdio seguirà sent indispensable per cobrir l’actualitat de cada regió del món i de cada país, en temps real i permetre que els joves trobin el seu” color musical “predilecte». Hervé Bourges

“La ràdio afecta la gent d’una manera molt íntima, de tu a tu, i ofereix tot un món de comunicació silenciosa entre l’escriptor-locutor i l’oient. “McLuhan, Marshall, Comprendre els mitjans de comunicació.

Archivado en:

Comentar

Tu dirección e-mail no se publicará.

Iniciar sesión