Segueix-nos a:

Blogs

Seguiu tota la nostra activitat de doctorat en Tecnologies i Gestió de la Informació, Arquitectura i Geofísica de La Salle-URL.

12 setembre 2017 | Publicat per Equipo Editorial de PhD

Tesi doctoral Sra. Michelle Imperia Sánchez de León Brajkovich

ANÁLISIS SOSTENIBLE DEL CICLO DE VIDA DE LA ENVOLVENTE VERTICAL OPACA. Metodología de evaluación del Impacto Ambiental, Económico y Social

Autor: Sánchez de León Brajkovich, Michelle Imperia

Directora: Dra. Martí Audí, Núria

Co-director: Dr. Wadel Raina, Gerardo

Data:  14 de setembre de 2017

Lloc: sala Graus

Tribunal: Dr. Jaume Avellaneda Díaz Grande, Dra. Belinda López Mesa i Dr. Paulo Mendoça

Resum: Aquesta tesi parteix de la reflexió de la definició de Desenvolupament Sostenible i Tríada de la Sostenibilitat en relació al projecte arquitectònic; de com aplicar en l’àmbit de la construcció el concepte del balanç dels tres impactes; ambiental, econòmic i social.

Actualment, els arquitectes ens centrem en desenvolupar estratègies per reduir l’impacte ambiental que tenen els edificis; seguint les normatives, regulacions i indicadors del mercat, els quals s’enfoquen quasi en la seva totalitat en reduir el consum d’energia durant l’etapa d’us de l’edifici.

D’aquesta manera, els edificis sostenibles són aquells eficientment energètics, i per tant es perd la mirada sobre l’impacte econòmic i social d’aquests i llavors sobre la visió global del seu cicle de vida.  Aquesta investigació busca una nova metodologia que integri l’Anàlisi del Cicle de Vida –ACV-, amb l’avaluació de l’impacte ambiental, econòmic i social d’un element arquitectònic.

Aquest sistema d’avaluació és verificable, transferible i de fàcil aplicació a qualsevol futura investigació. Per al desenvolupament i estudi d’aquesta metodologia es pren com a cas d’estudi l’envoltant vertical opaca o mur exterior, ja que es considera l’element arquitectònic amb més incidència a nivell d’impacte ambiental.

Així doncs, aquesta investigació comença amb l’anàlisi dels sistemes constructius d’envoltant, classificant-los en termes de sostenibilitat atenent als requeriments de suport i confort, en relació a la resposta del clima local. Un cop realitzada la classificació s’escullen cinc tipologies per tal d’aplicar la metodologia del ACV creada, avaluant els tres impacte i treure’n conclusions a nivell de sostenibilitat i adequació dels sistemes constructius al lloc.

Al finalitzar, es genera una llista de pautes de disseny per a que futurs arquitectes puguin utilitzar aquesta tesi per millorar el disseny de les envoltants del seus edificis.

Alhora, la metodologia d’avaluació pot ser utilitzada com a eina per desenvolupar anàlisis exhaustius del nivell de sostenibilitat dels edificis o elements arquitectònics, que permetin donar pautes per millorar-los. 

D’aquesta manera s’ofereix una eina que pot millorar el nivell de sostenibilitat dels edificis obrint la mirada a lo que realment és sostenibilitat; el balanç entre els tres tipus d’impacte de la tríada del Desenvolupament Sostenible. Paraules Clau: anàlisi del cicle de vida, sostenibilitat, envoltant sostenible, mur exterior, sistemes constructius de façana, eficiència energètica, Triada de la Sostenibilitat, Impacte Ambiental, Impacte Econòmic, Impacte Social, Cicle de Vida.

 

Tesi MIMperia

Share

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.
11 + 1 =
Resol aquest problema matemàtic simple i escriu el resultat. Ex. per 1+3, escriu 4.